Agama, Bangsa dan Tanah Air: Sejarah dan Peranan Madrasah Da’irat al-Ma’arif al-Wataniyyah

RM55.00
9789672422358
9 item(s)
+

Dijangka berada di pasaran pada 9 September

PRE ORDER Agama, Bangsa dan Tanah Air: Sejarah dan Peranan Madrasah Da’irat al-Ma’arif al-Wataniyyah

Author: Nasirrahman Hj Saad Khiruddin
Publisher: Profile Book
ISBN: 9789672422358
Year: 2022
Weight:
Pages: 297pp
Price: RM55

Daripada galuran sejarah, Madrasah Dā’irat al-Ma‘ārif al-Waṭaniyyah (DMW) ialah pelopor kepada pemodenan pendidikan Islam tanah air yang sebelum itu terbatas kepada pengajian di rumah tuan guru, surau, masjid dan pondok.

Benih-benih penubuhan Madrasah DMW bermula apabila Shaykh ‘Abdu‘Llāh Fahim mengambil keputusan untuk pulang ke Kepala Batas dari kota Makkah pada tahun 1915M dan memulakan pengajian agama secara ‘umūmī di masjid dan di rumahnya sendiri sehinggalah mendapat sambutan daripada masharakat setempat. 

Buku ini mempersembahkan dapatan mendalam terhadap penubuhan, peranan dan sejarah Madrasah DMW sejak ditubuhkan oleh Shaykh Abdu’Llāh Fāhīm sehingga pengambilalihan oleh kerajaan sekitar 1970-an. 

Penulis dalam kajiannya pada 1982 berjaya menemubual anak-anak murid Shaykh Abdu’Llāh Fāhīm dan kakitangan Madrasah DMW yang masih hidup ketika itu bagi berkongsi pengalaman, kejayaan, kegemilangan dan jatuh bangun Madrasah DMW yang menjadi saksi kepada pelbagai peristiwa bersejarah siyasah dan agama sehingga menjadi tempat perhimpunan dan pertemuan tokoh-tokoh ‘ilmuwan, politik dan masharakat.

Buku ini menghidangkan catatan sejarah dan gambar berharga bagaimana sebuah institusi pendidikan memberi sumbangan besar terhadap agama, bangsa dan tanah air. 


Buku yang Sesuai Dibeli Bersama


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI