Bentala Naga: Kisah Dari Makyong

RM45.00
10 item(s)
+

Bentala Naga: Kisah Dari Makyong

Author: Ninot Aziz
Publisher: Silverfish Books
ISBN: 
Weight: 
Pages: 78
Year: 2022
Price: RM45

ADAKAH ATLANTIS DI BENUA SUNDA?

Suatu ketika dahulu terdapat kawasan daratan yang bentuknya menyerupai kaki buaya. Ia dikenali sebagai Benua Sunda yang membuatkan India kelihatan begitu kecil sahaja.
Antara 14.000 dan 7,000 tahun terdahulu, ahli geologi percaya bahawa banjir besar membenamkan sebahagian besar Benua Sunda ke dalam lautan.

Selepas kehilangan bentuk mukabumi kawasan tanah pamah yang subur, penduduk tempatan menjadi pelayar berani mengharungi lautan samudera menyebarkan kisah mitos dan waris ke seluruh dunia. Ramai juga percaya bahawa mitos Atlantis dan Banjir Besar muncul berasal dari banjir ini. 

Penduduk tempatan yang berasal daripada Nusantara dan Dunia Melayu, mempunyai variasi tersendiri tentang cerita-cerita kerajaan dan bandar bawah laut. Sejarah Melayu menceritakan kisah Raja Suran yang turun ke laut dalam “peti kaca, dengan kunci dalamnya dan rantai emas” ke tanah lalu berkahwin dengan Putri Mahtab-al-Bahri, yang melahirkan tiga orang putera; yang kemudiannya muncul di Bukit Siguntang Mahameru dan menjadi Raja keturunan bangsa Melayu.

Kisah khayalan? Mungkin. Tetapi, dari manakah kisah kerajaan bawah laut sebegini dizahirkan?

Buku yang Sesuai Dibeli Bersama


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI