Ensiklopedia Ulama' Jilid 3 Ulama' Zaman Sahabat, Tabi'in dan Atba' Tabi'in (w. 400H./1010M. - w. 559H./1164M.)

RM25.00
9789830424439
5 item(s)
+

Ensiklopedia Ulama' Jilid 3  Ulama' Zaman Sahabat, Tabi'in dan Atba' Tabi'in (w. 400H./1010M. - w. 559H./1164M.)

Author: Dr. Haji Mat Saad Abdul Rahman
Publisher: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
ISBN: 9789830424439
Weight: 
Pages: 171p.p
Year: 2011
Price: RM25

Usaha untuk membangunkan semula tamadun ummah tidak terlepas daripada sejarah kesarjanaan ummah itu sendiri. Dalam konteks ini, mengenali para ilmuwan dan kesarjanaan mereka dalam pelbagai bidang ilmu secara lebih dekat adalah aset utama dalam kerangka pembangunan tersebut. Mereka adalah insan yang bekerja keras kerana Allah, agama dan perjuangan Rasul-Nya, menepati tanggungjawab mereka sebagai pewaris para anbiya'.

Penulisan ini mengemukakan ketokohan para ulama' dari sudut peranan dan sumbangan mereka sebagai pemikir, ilmuwan pemimpin dan model kepada ummah sejak zaman berzaman disusun dan dipersembahkan berdasarkan kronologi kewafatan para ulama' yang dimulai selepas zaman kewafatan baginda Rasulullah SAW iaitu bermula pada peringkat sahabat, tabi'in dan atba tabi'in. Penulisan ini diperluaskan lagi sehingga kepada okoh-tokoh ulama' yang baru wafat sekitar abad ini. 

Naskhah ini yang telah diterbitkan dalam beberapa jilid merupakan satu usaha yang murni ke arah melahirkan sebuah khazanah berharga untuktatapan masyarakat dan diharap ianya menjadi pemula kepada generasi kini untuk lebih mengenali tokoh-tokoh ulama' dan sumbangan mereka dalam pelbagai bidang keilmuan serta menjadikan mereka sebagai contoh dalam kehidupan. 


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI