Etnik Bidayuh Dan Bale Gambang-Baruk: Identiti, Tradisi Dan Perubahan

RM90.00
9789674883102
1 item(s)
+

Etnik Bidayuh Dan Bale Gambang-Baruk: Identiti, Tradisi Dan Perubahan

Authors:  Charlie Ungang & Awang Azman Awang Pawi
Publisher: UM Press
ISBN: 9789674883102
Weight: 0.4 kg
Pages: 199
Year: 2023
Price: RM90

Buku Etnik Bidayuh dan Bale Gambang-Baruk: Identiti, Tradisi dan Perubahan mengemukakan aspek tradisi, adat, norma, peraturan, modenisasi dan perubahan dalam membentuk budaya harian Bidayuh, aspek penekanan peranan dan kepentingan institusi Baruk dalam ‘mengawal selia’ adat dalam konteks peraturan sosial dan perundangan pada setiap binua Bidayuh.

Bagi etnik Bidayuh buku ini penting bagi sebagai dokumentasi budaya dan perubahan nilai, kesinambungan budaya, pemahaman aspek pembaharuan tradisi dalam kehidupan mereka, dampak modenisasi dan perubahan yang berlaku dalam masyarakat setempat mereka. Dengan menyedari akar umbi dan sejarah kebudayaan mereka, aspek kesedaran identiti dapat dipupuk dan dijadikan sandaran kepada kesatuan Bidayuh. Sebagai etnik yang luwes terhadap perubahan, mementingkan pendidikan, bersikap moderat dan optimis kesemua aspek ini dapat dijejak dalam sejarah kebudayaan kalangan masyarakat Bidayuh.

Buku ini sesuai bagi pembaca umum untuk mengenali etnik Bidayuh dan kebudayaan negeri Sarawak dan dunia Borneo-Kalimantan. Ini penting bagi memahami kepelbagaian budaya yang ada di Sarawak. Maka tiba masanya masyarakat umum untuk bersama-sama mengenali etnik Bidayuh melalui pembacaan buku ini bagi meraikan kepelbagaian dalam Masyarakat Malaysia Madani.


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI