Hikayat Seribu Satu Malam (Alf Laylah wa-Laylah)

RM49.00
9789674617073
2 item(s)
+

Hikayat Seribu Satu Malam (Alf Laylah wa-Laylah)

Author: Penterjemah Hasri Hasan
Publisher: Penerbit USM
ISBN: 9789674617073
Weight: 0.776
Pages: 506pp
Year: 2023
Price: RM49

Kisah-kisah dalam Hikayat Seribu Satu Malam ini dikumpul selama berabad-abad lamanya, sama ada melalui penulisan manuskrip ataupun secara lisan oleh pelbagai penulis, penterjemah dan ahli akademik dari Barat, Timur Tengah, Asia Selatan dan Afrika Utara. Ada pengkisahan di dalamnya yang memang berasal daripada manuskrip purba dan langka daripada kesusasteraan dan cerita-cerita rakyat Arab, Mesir, India, Parsi dan Mesopotamia. Namun kebanyakannya merupakan cerita dari era Abbasiyah dan Mamluk. Ada juga cerita berbingkai daripada Hezar Afsän dalam bahasa Parsi atau 'cerita seribu kisah' yang juga dipengaruhi oleh kisah-kisah dari India.

Satu persamaan ketara dalam semua edisi adalah cerita berbingkai yang asalnya bermula dengan Sultan Shahrir (pemerintah kerajaan Sasaniah) dan isterinya Shahrazad, yang diceritakan secara berlarutan sepanjang hikayat itu sendiri. Ada cerita yang berkaitan dan berbingkai antara satu sama lain, dan ada juga cerita yang berdiri sendiri.

Semoga para pembaca menikmati kisah-kisah menarik yang diperturunkan daripada satu generasi kepada generasi yang lain seperti kisah pengembaraan Khalifah Harun al-Rashid, tujuh pelayaran Sinbad serta Aladdin dan lampu ajaibnya.
JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI