Isothymia Politik Cina: Perjuangan Orang Cina Menuntut Kesaksamaan

RM48.00
9789670067063
70 item(s)
+

Isothymia Politik Cina: Perjuangan Orang Cina Menuntut Kesaksamaan

Author: Firdaus Zainal
Publisher: ILHAM Books
ISBN: 9789670067063
Weight: 
Pages: 290pp
Year: 2023
Price: 

Isothymia merupakan istilah yang diperkenalkan oleh saintis politik Amerika Syarikat bernama Francis Fukuyama. Umumnya, Isothymia merujuk kepada keinginan untuk mendapatkan pengiktirafan yang sama seperti orang lain dan bertindak sebagai antitesis kepada Megalothymia. Pertembungan antara Megalothymia dan Isothymia ini membentuk dua manifestasi keinginan untuk mendapatkan pengiktirafan.

Dalam konteks politik di Malaysia, Isothymia dikaitkan dengan politik Cina yang merujuk kepada perjuangan politik identiti kaum Cina dalam menuntut agar kesaksamaaan hak dapat dicapai dengan orang Melayu. Sejarah membuktikan bahawa perjuangan kaum Cina di Malaysia sering berasa didiskriminasi dan berada dalam kelompok second class citizen dengan kaum Melayu sebagai The son of the soils. Orang Melayu memegang kuasa politik manakala orang Cina mendominasi kuasa ekonomi. Namun, kedua-dua kumpulan ini berhasrat ingin mendapatkan pengiktirafan dan dipandang lebih unggul.

Polemik politik identiti yang berakar ini menimbulkan persoalan laitu bagaimana untuk mencari titik persamaan dalam membentuk integrasi kaum sekaligus usaha pembentukan negara bangsa Malaysia dapat direalisasikan.

Ikuti penulis dalam menyoroti rentetan perjalanan panjang kaum Cina dalam menuntut kesaksamaan hak dengan kaum Melayu terutamanya dalam menempatkan posisi mereka dalam pentas politik Malaysia sekaligus membawa pembaca menyingkap sejarah politik tanah air melibatkan kepelbagaian kaum di Malaysia.


Buku yang Sesuai Dibeli Bersama


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI