Kaunseling Perkahwinan Panduan Untuk Kaunselor

RM40.00
9789672518198
2 item(s)
+

Kaunseling Perkahwinan Panduan Untuk Kaunselor

Author: Salina Nen
Publisher: UKM Press
ISBN: 9789672518198
Weight: 0.373
Pages: 253pp
Year: 2022
Price: RM40.00

Peranan utama kaunselor perkahwinan ialah membantu pasangan yang ingin memperbaiki hubungan dan/atau sedang mengalami masalah rumah tangga. Lazimnya, kaunselor akan membimbing dan membantu mencari solusi yang bersesuaian untuk memperbaiki hubungan yang bermasalah. Mengendalikan kaunseling perkahwinan adalah pengalaman yang mencabar kerana kaunselor perlu bijak menangani pelbagai isu sensitif melibatkan pasangan selain memiliki sikap neutral bagi memastikan hubungan dengan pasangan tidak terjejas akibat pemikiran berat sebelah. Pasangan datang untuk menjalani sesi kaunseling dengan pelbagai niat dan misi. Ada pasangan yang mendapatkan khidmat kaunseling untuk menyelamatkan rumah tangga, tidak kurang juga yang datang untuk bercerai. Apa juga keputusan pasangan mengenai masa depan rumah tangga mereka, kaunselor perlu menghormatinya dan membantu pasangan menangani impak keputusan yang diambil.

Banyak isu rumit dalam rumah tangga yang perlu dihadapi oleh kaunselor dengan sebaik mungkin. Ini termasuk isu seperti masalah komunikasi, seks, kemarahan, kekecewaaan, kewangan, ketagihan, kesihatan, kecurangan dan pelbagai lagi isu yang menjejaskan rumah tangga. Di sinilah kaunselor berperanan memahami isu yang sedang dialami oleh pasangan, memberi sokongan dan memberikan intervensi untuk memperbaiki hubungan. Kaunselor membantu pasangan membina komunikasi yang lebih efektif, bertolak-ansur dalam menghadapi perbezaan, belajar kemahiran menangani masalah dan konflik secara lebih berkesan. Kesemua ini memerlukan pengetahuan, kemahiran dan strategi yang baik.

Buku Kaunseling Perkahwinan: Panduan Praktikal Untuk Kaunselor merupakan buku yang disasarkan kepada kaunselor dan bakal kaunselor yang mendedahkan perkara-perkara asas yang perlu dikuasai berkaitan pengendalian sesi kaunseling perkahwinan. Kekuatan buku ini adalah dapat mengetengahkan panduan praktikal yang boleh diaplikasi dengan mudah di samping penerangan yang ringkas. Buku ini merupakan suatu usaha dalam membantu kaunselor lebih bersedia menangani kes yang melibatkan pasangan dan meningkatkan pengetahuan untuk manfaat klien dan masyarakat.


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI