Konsep Dan Genre Kesusasteraan Melayu

RM68.00
9789674882426
4 item(s)
+

Konsep Dan Genre Kesusasteraan Melayu

Editor: Hashim Ismail
Publisher: UM Press
ISBN: 9789674882426
Weight: 
Pages: 308pp
Year: 2022
Price: RM68

Buku Konsep dan Genre Kesusasteraan Melayu adalah bermatlamat untuk memberikan maklumat tentang asas konsep dan pembentukan genre dalam bidang kesusasteraan Melayu. Secara umum, pentakrifan konsep genre dan persejarahan kemunculan sesuatu genre sastera dibincangkan secara terperinci dan diikuti dengan contoh-contoh karya dan pengarang yang muncul dalam zaman awal pembentukan genre berkenaan.

Susunan buku ini dimulakan dengan konsep dan genre yang terdapat dalam ilmu kesusasteraan Melayu klasik sebelum selanjutnya dibincangkan konsep dalam bidang-bidang kesusasteraan Melayu moden. Kemudian bab-bab seterusnya disusun mengikut perkembangan dan kesinambungan ilmu sastera yang berkembang sesuai dengan perubahan zaman, dari zaman moden sehingga zaman pascamoden dan era digitalisasi. Kontinuiti bab turut disesuaikan dengan perkembangan zaman revolusi industri 4.0 yang melibatkan penawaran ilmu sastera dalam ruang teknologi terkini.

Buku ini adalah sesuai dibaca oleh para pelajar, pengkaji, khalayak sastera, dan pembaca umum. Malahan buku ini dapat dimanfaatkan oleh para ahli akademik di universiti-universiti untuk membincangkan konsep pengenalan bagi subjek pengajaran dan pembelajaran dalam silibus masing-masing.


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI