Mala Fide: Sebuah Novel Perundangan

RM25.00
10 days
9789672007098
469 item(s)
+

Mala Fide: Sebuah Novel-Perundangan

Penulis: Mohamed Hanipa Maidin

ISBN: 9789672007098

Muka Surat: 158

Penerbit: ILHAM Books

Tahun: 2017

Rahimi adalah seorang peguam muda yang amat berminat dengan undang-undang jenayah. Apabila ditawarkan menjadi seorang peguamcara dan peguambela di salah satu firma guaman selepas menamatkan latihan dalam kamar atau chambering, Rahimi merasakan hasrat beliau untuk mengurangkan bebanan yang kakak beliau tanggung kerana menjaganya, mungkin dapat direalisasikan.

Sementara itu seorang ahli politik muda dan berkarisma tinggi, Sulaiman Yasin, dari sebuah parti politik baru yang cuba membawa politik baru dalam negara ditangkap dan ditahan kerana dituduh merogol seorang pelajar sekolah. Meskipun parti dan keluarganya cuba mendapatkan Sulaiman seorang peguam senior dan berpengalaman untuk membela beliau, Sulaiman bukan sahaja menolak tawaran tersebut bahkan sanggup mengambil risiko untuk diwakili oleh seorang peguambela yang muda, mentah dan tidak berpengalaman mengendalikan apa-apa perbicaraan apatah lagi perbicaraan kes jenayah. Peguambela itu adalah Rahimi.

Pelbagai cabaran dan rintangan yang Rahimi harus tempoh bagi membela anakguamnya. Berhadapan dengan pegawai penyiasat yang bercita cita tinggi dan sanggup lakukan apa sahaja bagi kenaikan pangkat dan berhadapan pula dengan timbalan pendakwa raya yang lebih senior dan jauh berpengalaman, Rahimi terpaksa berhempas-pulas menonjolkan bakat terpendamnya bagi meyakinkan ramai pihak - hakim, timbalan pendakwa raya, kakak beliau, keluarga anakguamnya dan yang paling penting anakguamnya sendiri. Rahimi terpaksa berfikir di luar kotak bagi merancang strategi perbicaraan yang baru dan yang bersifat ‘non-conventional’.

Sebagai peguam yang baru dan naif, Rahimi tidak sedar yang beliau hakikatnya sedang mempertaruhkan harga yang mahal ke atas keselamatan beliau dan kakak beliau dari mereka yang sanggup lakukan apa sahaja bagi memastikan anakguamnya didapati bersalah dan dijatuhi hukuman.

Untuk baca Bab 1 dan Bab 2, klik di sini.


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI