Minda Melayu Global

RM50.00
9789833759927
5 item(s)
+

Minda Melayu Global

Author: Mohd Yusof Hasan
Publisher: UPSI Press
ISBN: 9789833759927
Weight: 0.463 kg
Pages: 291pp
Year: 2017
Price: RM50

Buku Minda Melayu Global adalah himpunan hasil penulisan sarjana-sarjana Melayu UPSI tentang keagungan dan keperkasaan bangsanya dalam bidang-bidang sejarah dan ketamadunan, sains dan teknologi iaitu bidang matematik. sastera dan kreativiti iaitu bahasa dan kesusasteraan dan keintelektualismenya.

Badriyah Haji Salleh memberi gambaran jelas tentang keagungan bangsa Melayu dan diikuti oleh Zainal Kling yang memberi kesantunan minda Melayu dalam peradaban universal. Abdullah Hassan terus mengungkapkan berkenaan dialek Melayu Supra dan Abdul Hamid Mahmood menggarapkan Bahasa Melayu ke tahap kelas dunia di persada antarabangsa. Mat Rofa Ismail dan Noor Shah Saad menjelaskan keterujaan mereka terhadap tokoh Melayu dalam Matematik. Siti Khariah Mohd. Zubir dan Ani Haji Omar menganalisis aura kewanitaan dan kemanusiaan insani dalam Kesusasteraan Melayu. Akhir sekali, Mohd. Yusof Hasan meneliti tiga fasa kesinambungan yang berselangan 70 tahun keintelektualisme Melayu global melalui tiga ikonnya: Abdullah Munsyi (1850), Zabe (1920) dan Mahathir Mohamad (1990).

Penerbitan buku Minda Melayu Global ini me dan manifestasi ilmiah tentang keperdanaan ke-Melayuannya dalam menghadapi dan ancam Fangs globalisasi.

Buku yang Sesuai Dibeli Bersama


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI