Pengurusan Harta Menurut Hukum Islam

RM50.00
9789674882419
3 item(s)
+

Pengurusan Harta Menurut Hukum Islam

Author: Luqman Haji Abdullah, Muhammad Ikhlas Rosele & Raihanah Hj Azhari
Publisher: UM Press
ISBN: 9789674882419
Weight: 
Pages: 162pp
Year: 2022
Price: RM50

Buku Pengurusan Harta Menurut Hukum Islam ini adalah sebuah perbincangan mengenai harta dan pengurusannya. Perbincangan ini amat penting khususnya dalam kerangka hukum Islam memandangkan kehidupan manusia tidak terpisah dengan harta. Objektif utama Syariah (maqasid Syariah) juga menyenaraikan harta sebagai antara lima elemen penting yang perlu diperlihara.
Buku ini membincangkan perbahasan mengenai konsep harta dan kaedah pemilikan harta. Selanjutnya beberapa isu fiqh dan pengurusan kehartaan ditelusuri menurut kaca mata Syariah. Secara dasarnya, pengurusan harta tidaklah boleh dipandang ringan, kerana akibat pengabaian beberapa unsur, sesuatu transaksi atau urusan melibatkan harta boleh berubah hukumnya daripada harus kepada haram.
Buku ini boleh dijadikan panduan pelbagai pihak terutama masyarakat awam dalam menguruskan aset dan harta milik masing-masing. Bahkan buku ini juga boleh dijadikan rujukan oleh ahli akademik, ahli perniagaan, pelajar dari pelbagai peringkat dan khususnya buat penyelidik-penyelidik dalam bidang fiqh kehartaan.


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI