Pensijilan Halal Malaysia: Pemantauan dan Penguatkuasaan

RM56.00
9789674882457
2 item(s)
+

Pensijilan Halal Malaysia: Pemantauan dan Penguatkuasaan

Author: Mohd Amri Abdullah & Zalina Zakaria
Publisher:  UM Press
ISBN: 9789674882457
Weight: 
Pages: pp
Year: 2023
Price: RM56

Isu halal sering tular dalam liputan media kerana kesedaran berkenaan halal dalam kalangan pengguna semakin tinggi. Isu-isu tular yang kerap dilaporkan adalah penggunaan logo halal palsu, tempoh sijil halal tamat, penukaran bahan mentah dan lain-lain. Dalam mendepani isu berkaitan halal, bahagian penguatkuasaan dan pemantauan memainkan peranan yang sangat signifikan.
Buku ini menjelaskan berkenaan pemantauan dan penguatkuasaan halal yang dilaksanakan oleh agensi-agensi berkaitan berdasarkan peruntukan undang-undang dan peraturan utama berkaitan halal seperti Akta Perihal Dagangan 2011, serta perintah-perintah di bawahnya iaitu Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011 dan Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia bersama dan Majlis-majlis Agama Islam Negeri telah diberi punca kuasa perundangan dalam urusan pentadbiran persijilan halal.
Buku ini memberikan pengetahuan mengenai prosedur pemantauan dan penguatkuasaan halal. Penerangan berkenaan konsep hisbah dari perspektif Islam dan adaptasi kerangka hisbah dalam sistem pensijilan halal akan meningkatkan kefahaman persijilan halal. Keberkesanan pelaksanaan pemantauan dan penguatkuasaan halal dapat memantapkan sistem persijilan halal di negara ini.


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI