Strategi Reka Bentuk Pembangunan Lestari

RM85.00
5 item(s)
+

Strategi Reka Bentuk Pembangunan Lestari

Author: Aminatuzuhariah Megat Abdullah
Publisher: UTM Press
ISBN: 9789835215827
Weight: 0.705kg
Pages: 185pp
Year: 2021
Price: RM85

Buku ini mengupas pelbagai isu alam sekitar akibat pembangunan fizikal tidak seimbang yang membawa banyak kerosakan terhadap komponen alam sekitar. Pelbagai strategi reka bentuk pembangunan lestari dihuraikan dengan tujuan untuk menangani isu atau masalah yang berpunca daripada pembangunan yang pincang. Antara strateginya adalah merancang tapak pembangunan yang lestari, mengekalkan kehijauan semula jadi, dan mereka bentuk bangunan yang sesuai dengan iklim setempat. Arkitek dan pelbagai pihak berkepentingan berperanan untuk memulihara warisan, budaya dan agama ketika merancang sesuatu pembangunan di samping memastikan warga tempatan berpeluang menjana ekonomi dan hidup dengan sejahtera.

Penyertaan governan dan pelbagai pihak berkepentingan adalah penting untuk terus menyumbang secara berkesan terhadap pembangunan fizikal yang berkualiti dan harmoni bagi menjayakan matlamat pembangunan lestari. Usaha ini selaras dengan ajaran Islam yang menganjurkan supaya manusia bertanggungjawab dalam menjaga hubungan dengan Penciptanya, sesama manusia, dan dengan makhluk lain.

Buku ini sesuai dijadikan rujukan oleh pelajar, penyelidik, dan golongan profesional dalam bidang reka bentuk bangunan dan pembinaan agar mereka dapat bentuk bangunan dengan persekitaran yang lebih lestari.


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI