Ustaz Sulam : Sebuah Potret Ulama Kampung

RM38.00
9786972464839
9 item(s)
+

Ustaz Sulam : Sebuah Potret Ulama Kampung

Author:  Muhaimin Sulam
Publisher:  Gerak Budaya
ISBN: 9786972464839
Weight: 0.355
Pages: 202pp
Year: 2023
Price: RM38

Buku ini adalah usaha memaparkan peranan Ustaz Sulam Haji Mansor sebagai seorang guru agama biasa di sebuah kampung terpencil yang berjaya meletakkan dirinya di persada lebih luas. Sememangnya Ustaz Sulam bukanlah sosok tokoh yang dikenali ramai di negara ini. Dia bukan ulama tersohor yang berceramah serata tempat. Dia pun tidak terlibat dengan kegiatan politik atau pun kemasyarakatan dan mendapat liputan akhbar ada media massa. Di peringkat daerah, nama Ustaz Sulam agak dikenali, tetapi itu lebih bersifat sementara terutama sewaktu dia masih hidup. Atas faktor masa yang berlalu, lama kelamaan, namanya tiada dalam pemikiran masyarakat terutama generasi baru.
Ia juga memaparkan latar belakang keluarga dan pendidikan Ustaz Sulam hingga usahanya membangunkan sekolah menengah agama rakyat Maahad al-Islah sebagai salah sebuah pusat pendidikan yang memberi sumbangan besar kepada pembangunan masyarakat. Buku ini memberikan gambaran sosiobudaya Melayu pada tahun-tahun 50-an hingga 80-an dalam masyarakat kampung dan pesawah padi.
Kajian-kajian personal ‘tidak ternama’ mempunyai fungsi pensejarahan nasional yang lebih luas dan terbuka. Bahkan langkah penulisan ini akan menyemarakkan lagi penulisan biografi tokoh tempatan yang kurang diambil perhatian oleh masyarakat.


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI