Agama Lawan Agama

RM35.00
9789671099285
90 item(s)
+

Agama Lawan Agama

Author: Ali Shariati

Translator: Ahmad Nabil Amir

Publisher: Islamic Renaissance Front

ISBN: 9789671099285

Year: 2017

Pages: 116 pp

Religion vs Religion merupakan rangkuman dua syarahan yang disampaikan oleh asy-syahid Dr Ali Shariati di Pusat Husayniyah di Tehran pada 12 dan 13 Ogos, 1970. Syarahan tersebut mengetengahkan tesis utama bahawa dalam sejarah manusiawi, pertembungan yang berlaku adalah antara agama dengan agama; dan bukannya dengan yang bukan-agama seperti yang disangka. Iaitu, tauhid, yang mengimani hanya Tuhan yang satu, yang juga dinamai ad-deenul-hanif, terpaksa berhadapan disepanjang sejarah dengan agama yang menentang akan Tuhan yang satu, atau meyakini ketiadaan Tuhan, atau pertentangan dengan agama yang mempercayai akan kewujudan banyak Tuhan, yang akhirnya membawa kepada kesyirikan dan keberhalaan.

Buku ini telah berjaya menyemarakkan semula api kecintaan kepada agama, dengan membawa ribuan golongan muda kembali pada keimanan dan keyakinan pada Tuhan. Sesungguhnya teori teologi pembebasan – liberation theology – yang dibawa Shariati adalah bersandarkan bahawa intipati daripada prisip ini adalah bahawasanya, humanisme itu mustahil tanpa dimensi spirituil yang mentakrifkan manusia itu sendiri. Humanisme yang sebenarnya adalah merupakan satu set nilai yang membentuk moral, warisan budaya dan agama dalam kerangka asal manusia itu sendiri. Lantaran itulah mereka yang memandang adanya pertelingkahan antara agama dan pembebasan sebenarnya tidak memahami dialektika Tauhid itu sendiri, iaitu suatu keyakinan yang memertabatkan keesaan Tuhan yang dengan sendirinya menolak segala bentuk kesyirikan dan, lantaran itu juga, penolakan terhadap sebarang idealisasi apa saja yang lain daripada Tuhan samada ia berupakan materi, wang kekayaan mahupun kekuasaan.

Dan hubungan antara manusia dengan Tuhannya yang satu ini mewujudkan suatu kesetaraan yang radikal yang pada mana setiap ahli teologi pembebasan Muslim itu patut merangka wacana politiknya. Teori dialektika Tauhid Shariati juga mengumpamakan bahawa apabila sesebuah masyarakat itu bersatu dalam kesetaraan dan keadilan, mereka sebenarnya telah menyerlahkan keesaan Tuhan yang satu. Maka apabila kesatuan sosial ini dibungkam ke dalam pelbagai kelas dan kasta, maka kesyirikanpun menyerlahkan dirinya dalam ruang keagamaan.

Lantaran itu juga, maka perjuangan menentang ketidak-setaraan dan kezaliman di dalam dunia ini adalah sebenarnya suatu kewajipan beragama, kerana sesungguhnya ia bermatlamatkan penentangan terhadap kesyirikan dan keberhalaan itu sendiri.


JAMINAN KAMI

ORDER DIPROSES & DIHANTAR SETIAP HARI

Bayar SEBELUM 10 AM, order akan diproses & dihantar pada hari yang sama.

Bayar SELEPAS 10 AM, order akan diproses & dihantar pada esok hari.

*ISNIN - JUMAAT (hari bekerja sahaja). Tiada penghantaran dibuat pada hari Sabtu, Ahad & cuti umum.

HUBUNGI KAMI